بتن ریزی کف

بتن ریزی کف

بتن ریزی کف

Blog Article

نیاز به راهنمایی دارید؟ با کارشناسان رامکا تماس بگیرید!

سیلیکا فوم، ماده‌ای است که برای بهبود بسیاری از خواص سیمان نظیر مقاومت فشاری، مقاومت در برابر خوردگی و پیوند بین ذرات مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماده زمان گیرش را افزایش می‌دهد و با این وجود، تاثیر آن بر روی افزایش استحکام منحصر به فرد است.

سیلیکات‌ها که حدود ۷۵% سیمان پرتلند معمولی را تشکیل می‌دهند، نقش اصلی را در تعیین مشخصه‌های سخت‌شدگی (روند توسعه مقاومت) ایفا می‌کنند. به منظور به دست آوردن درک واضحی از تغییرات شیمیایی و فیزیکی در زمان هیدراتاسیون سیمان پرتلند، مطلوب آن است که واکنش‌های هیدراتاسیون آلومینات‌ها و سیلیکات‌ها به طور جداگانه مورد بحث قرار گیرند.

از آن‌جا که موازنه آلومینات به سولفات در فاز محلول خمیر سیمان پرتلند هیدراته تعیین‌کننده این است که رفتار گیرش معمولی است یا خیر، لذا پدیده‌های مختلف گیرش که تحت‌تأثیر ناموازن بودن نسبت A/Š قرار می‌گیرند و اهمیت کاربردی در تکنولوژی بتن دارند، در شکل بالا به تصویر درآمده و در ذیل مورد بحث قرار گرفته‌اند:

در محلول‌های اشباع شده با یون‌های کلسیم و هیدروکسیل، کلسیم به شکل منشور سوزنی کوتاه متبلور می‌شود و آن را به نام پُرسولفات یا بنام کانی شناسی اترینگایت می‌خوانند.

ابتدا اکسید کلسیم (آهک) از کربنات کلسیم (سنگ آهک یا گچ) با کلسینه کردن در دمای بالاتر از ۸۲۵ درجه سلسیوس به مدت حدود ۱۰ ساعت در فشار اتمسفر تولید می‌شود:

مقدار کل حرارت آزاد شده و میزان آزادی حرارت ناشی از هیدراتاسیون ترکیبات، می‌تواند به عنوان شاخص‌های واکنش‌زایی آنها استفاده شود. داده‌های مطالعات حرارت هیدراتاسیون، می‌توانند برای مشخص کردن رفتار گیرش و سخت‌شدگی سیمان و برای پیش‌بینی افزایش دما به کار روند.

تأثیر شکل‌گیری محصولات هیدراتاسیون روی زمان گیرش، تخلخل، تراوایی و مقاومت خمیر سیمان

رپورتاژ آگهی

این مرحله از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا اندازه ذرات مواد اولیه تأثیر مستقیمی بر کیفیت فرآیند تولید دارد.

سیمان، از هشت ماده اصلی آهک، سیلیکا، آلومینا، مگنزیا، اکسید آهن، سولفات کلسیم، سولفور تری اکسید و آلکالین (نمک قلیایی) تشکیل می‌شود. مواد مورد استفاده برای ساخت سیمان، خواص شیمیایی و فیزکی آن را تعیین می‌کنند. از این‌رو، آشنایی با این مواد از اهمیت بالایی برخوردار است.

سیمان به مرجع عنوان ماده اصلی در تولید بتن استفاده می‌شود. بتن، ماده‌ای است که از ترکیب سیمان، آب، سنگدانه‌های ریز و درشت (مانند شن و ماسه) تشکیل می‌شود.

با ترکیب و ذوب کردن مواد بوکسیت، آهک و کلینکر با یکدیگر، سیمان با آلومینای بالا تولید می ‌شود. گیرش اولیه و گیرش نهایی این نوع سیمان به ترتیب ۳٫۵ و ۵ ساعت طول می ‌کشد. بنابراین این سیمان جزو سیمان‌ های زود سخت شونده نیز محسوب می ‌شود.

با اضافه کردن میزان ۵ تا ۱۰ درصد رنگدانه ‌های معدنی به سیمان معمولی پرتلند، رنگ آن تغییر می ‌کند. ویژگی ‌های دیگر این نوع سیمان تفاوتی با سیمان پرتلند معمولی ندارد.

Report this page